söndag 17 november 2013

Chiligryta ala Rasmus


 

Du behöver
600 gr grytbitar
2 msk matolja
2 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 pkt bacon, strimlad
3 msk tomatpuré
1/2 msk kakao (om man vill)
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 msk Sriracha chili sauce (om man vill, finns att köpa på sagami,Umeå)
50cl mörk öl + eventuellt lite vatten
1 burk vita stor bönor, avrunna
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Chiliflakes

Tillagning
Putsa köttet och skär i tärningar.
Bryn köttet i olja i en stor gryta.
Tillsätt lök, vitlök, chili samt bacon och bryn ytterligare några minuter.
Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på ölen.
Låt sjuda under lock i 1,5 timme.
Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare i minst 30 minuter tills köttet är helt sönderkokat och mört. Späd eventuellt med lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner bönor och strö över persilja.
Servera grytan med tortillabröd, nachos, gräddfil, jalapeno och tärnad avokado.

Hannas omdöme: Johodu! rakarns gott äre! rustik, grov och rejält med smak. ett lagomt sting.
denna är egentligen tänkt att göra på rödvin, men öl blir rustikare och grövre.
Jag tycker att denna gryta är godare utan kakaon.
denna gryta går att göra på både nöt å fläsk, skulle säkert gå galet trevligt med lamm oxå.
men i orginalreceptet är det nöt.
tiderna varierar, det är väl lite upp till var och en hur länge man vill att de ska ta, men desto längre det kokar desto mörare och djupare blir smakerna.
this is way i love långkok. man behöver inte göra så mkt, bara gå å röra om nån gång då å då.
Så genuint och rustikt. gudomligt. och även om det är "lite jobb" så verkar de som man har slavat i köket i timmar. precis så matlagning ska vara. maträtten ska sköta sig själv medans matlagar´n kan njuta av sin favoritserie, ett glas vin, lr göra nå vettigt som att klappa katterna.

Rasmus omdöme: En klar favorit mer matig en vad en vanlig chiliconcarne är med ordentligt med kött och lite av en Urban fast food känsla man får slänga på vad man vill i form av grönsaker och sås och sen en smak som blir gudomlig efter en långsam kokning dock så rekommenderar jag att man använder lite mer öl och kokar det under några timmar sen så skall man inte snåla med chilin en stor eller två till tre små tycker jag ska i så att man får rätt sting och blir den lite för stark så försvinner lite av hettan om man bara använder sig av lite creamfreash till.

Gäst Omdöme: Apropå Rasmus chiligryta! Den var så god och även lätt att göra! En säkert kort! /Annelie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar